Интериорни врати за спалня

Като най-личното и най-интимно помещение в жилището, спалнята се нуждае от специално внимание при избора на интериорен дизайн. В това число се включват не само мебелите, но и аксесоарите (осветителни тела, пердета и др.), цветът на стените и тавана, подовата настилка.

Вратата на спалнята също не прави изключение – тя трабва да е в унисон с цялостната визия на стаята, така че вътре да цари хармония и спокойствие. Ролята й за комфорта в помещението е огромна – тя създава усещането за уединеност и лично пространство, като се явява един вид защита (не само физическа, но и емоционална) от враждебната външна среда.

Вижте и за съотношението качество-цена при вратите Борман.

6 причини да купим нови врати за апартамента…повече светлина, нови подови настилки, ремонт на кухнята, сигурността при входната врата…вижте съветите…

Wooden-DoorСпоред най-изявените авторитети сред интериорните дизайнери, преобладаващите тонове в спалнята трябва да са светли, пастелни, и успокояващи.

Тъмните цветове подсъзнателно пораждат напрежение и стрес, като създават тежка атмосфера и са предпоставка за негативни емоции. Тези принципи важат с пълна сила и при избора на врата за спалнята.

Препоръчват се фурнировани врати с естествена визия на светла дървесина – дъб, бук, акация, череша (не толкова светъл, но много топъл и слънчев цвят). Идентичността във визията на врати с естествен и с технически фурнир оставя избора изцяло на личните предпочитания. Врати от масив също са подходящи за спалня, отново в топли цветове, но само при по-широки помещения, с високи тавани, заради по-„тежкото” си излъчване.

Поставянето на остъклени врати като цяло е неподходящо, тъй като нарушават интимната атмосфера и усамотението, но все пак е въпрос на вкус.

Много важно качество за вратата на спалнята е нейната шумоизолация. Тя трябва да представлява надеждна преграда срещу всякакви външни звуци, за да осигури спокоен сън, а всичко, което се случва вътре, трябва да си остане там… Изолацията на вратата спира разпространението не само на шума, но и на топлината, така че в нея лесно да се поддържа оптимална температура.

И последният фактор при избор на врата за спалнята – нейното движение. То трябва да се осъществява съвсем или почти безшумно, както при натискане на дръжката, така и при отваряне и затваряне на пантите. С това се гарантира максимален комфорт за нейните обитатели, когато не спазват един и същ режим на работа и почивка. Не всеки обича да си ляга рано, нали?