Как се правят дървени интериорни врати?

Изработката на този вид врати се извършва паралелно в два отделни цеха, докато дойде моментът съответните елементи да бъдат свързани в цялостен краен продукт.

darvena-interiorna-vrata-dubajВ първия цех се извършва преработка на дървесината до получаване на здрава основна конструкция за вратата.

Дървесните трупи се режат и оформят в плоски дъски, които се слепват една за друга с помощта на преса и образуват правоъгълното крило на вратата. За да се увеличи здравината им, те се поставят в рамка от по-дебели и твърди греди, най-често от бял бор или друг иглолистен материал.

Освен механично притискане, пресата упражнява и допълнително микровълново действие, което активира лепилото и спомага за по-доброто свързване на отделните дъски.

А какви са предимствата на по-масивните вътрешни врати – вижте ги.

Вижте и за дървените врати Борман във проверкана.com – как се обработват при производството им.

Получената по този начин основа се шлифова, докато повърхността й стане абсолютно гладка, и се изпраща във втория цех, където да бъде положено финалното покритие.

Неговото производство е значително по-сложно. За да бъде дървесината достатъчно податлива за фина обработка, дънерите се съхраняват 3 дни в парни хранилища, което ги прави по-меки и пластични. Могат да се използват над 15 растителни вида, от бук и дъб до клен и махагон.

С помощта на лазер се прожектират концентрични кръгове върху всеки дънер и се определя идеалният му център, който служи за ротационна ос.

Точното му измерване е важно по две причини – за да се намалят до минимум загубите на материал и да се получи идеално правилен цилиндър при процеса на премахване на кората. Тя се „обелва” машинно чрез съприкосновение на въртящия се с висока скорост дънер с неподвижно стоящ остър резец.

Полученият по този начин цилиндричен дървесен труп подлежи на ротационно рязане, при което от него се получава много тънък лист дървесина, навит на руло.

От един стандартен по размер дънер излизат приблизително 130л.м. дървесен лист с дебелина 6/10 от милиметъра. Той се развива и нарязва, след което с прецизен лазерен нож се отстраняват видимите дефекти по повърхността.

Листовете се слепват огледално, за да формират необходимата по размер повърхност за покриване на вратата. Тези от тях, които са безупречни, в следващия етап се използват за лицеви (видими) покрития, а тези, които са имали дефекти – за „пълнеж”, оставащ от вътрешната страна и абсолютно невидим.

Листовете образуват трислойна структура тип „сандвич” – всеки среден лист се обработва двустранно с лепило, след което се поставя между два сухи листа, единият от които е лицев. За да се слепят добре, листовете се вкарват в парна преса за 1,5мин при 1000°С, от която излизат като един плътен дървесен слой.

След шлифоването му той е напълно готов да оформи крайния вид на вратата, като се съединява с вече изработената дървена основа отново чрез лепило.

След 30мин в студена преса и още 8ч. на стайна температура, лепилото е напълно изсъхнало и вратата може да претърпи последния „козметичен” етап – с режещи машини се изравняват ръбовете, пробиват се отвори за брава и дръжки, повърхностите се шлифоват, оцветяват, запечатват, отново се шлифоват и се лакират.

Всички тези завършващи процеси отнемат едва 17сек за всяка врата, от което става ясно с каква скорост се извършва цялостното производство. И резултатът винаги е безупречен – интериорни врати от дърво, произведени за ценители!