Монтаж на интериорни врати – техника и инструменти

Поставянето на интериорни врати следва една обща схема, независимо, че при различните производители се наблюдават известни разлики по отношение на предвидените монтажни дейности.

Входни врати - измерванеПреди всичко е важно вратата да съответства по размер на строителния отвор, като е препоръчително той да е по-голям с не повече от 4см. Необходимите инструменти включват рулетка, нивелир, ръчна или автоматична отверка, бормашина и малък трион (в зависимост от вида на вратата могат да потрябват или не), малки дървени летвички и минимум две по-дълги дъски, които да бъдат използвани за разпъване на касата в отвора. Задължителна е и полиуретановата пяна за уплътняване, а лепилото за дърво е опционално.

Монтажът започва със сглобяване на основната част от касата, като това може да стане посредством винтове или стягащи скоби от външната страна, които се поставят в определените за това жлебове. За допълнително подсилване може краищата на летвите да бъдат намазани с лепило за дърво, преди да бъдат механично прикрепени една към друга. Така подготвената рамка за врата се центрира в средата на светлия отвор и се фиксира с помощта на дървени парчета, пъхнати между нея и зида. При необходимост страничните летви могат да се скъсят, за да се намали височината. Важно е да се следи рамката да бъде права от всички страни, защото дори малко изкривяване ще доведе до измятане на крилото и недобра функционалност.

Следващата стъпка е монтиране на крилото, като върху него се поставят две или три панти – на 15см. от краищата и евентуално една в средата. След това крилото се наставя във вече поставената рамка и се отбелязват местата на пантите. Важно е да се предвиди луфт от няколко милиметра между горната част на касата и крилото на вратата, за да няма механично търкане при отваряне и затваряне. На ред идват бравата и дръжките на вратата, като се оразмерява и се поставя насрещника върху касата, пробиват се отвори за двата езика и задължително се проверява работата на ключалката.

Плъзгащи вратиВече монтирана и функционираща, вратата трябва да се уплътни с полиуретанова пяна, като в отвора й се поставят разпъвачи, предпазващи рамката от деформиране. Не е задължително пяната да стегне напълно, преди да се премине към финалния етап, но е добре да се изчака 15-ина минути, за да достигне тя максималния си обем и при необходимост да бъде премахнат излишъка. Процесът завършва с поставяне на декоративните первази от двете страни на вратата, като трябва горните им краища да бъдат изрязани и напаснати под ъгъл от 45° за максимална естетичност. С помощта на гумен чук или друго подходящо средство върху первазите се оказва умерен натиск, за да потъне вътрешната им част в предвидения за това улей върху рамката, така че да се фиксират здраво на мястото си. Ако е наложително, могат да бъдат намазани и с малко лепило за дърво, което да заздрави снадките.

Въпреки че повечето производители прилагат подробни инструкции за монтаж, поставянето на интериорни врати не винаги е лесно, поради което се препоръчва това да се извършва от специалист. В противен случай е възможно гаранцията на вратата да бъде отхвърлена заради неправилни действия по време на монтаж.