Монтаж на интериорни врати – техника и инструменти

Поставянето на интериорни врати следва една обща схема, независимо, че при различните производители се наблюдават известни разлики по отношение на предвидените монтажни дейности.

Входни врати - измерванеПреди всичко е важно вратата да съответства по размер на строителния отвор, като е препоръчително той да е по-голям с не повече от 4см.

Необходимите инструменти включват рулетка, нивелир, ръчна или автоматична отверка, бормашина и малък трион (в зависимост от вида на вратата могат да потрябват или не), малки дървени летвички и минимум две по-дълги дъски, които да бъдат използвани за разпъване на касата в отвора. Задължителна е и полиуретановата пяна за уплътняване, а лепилото за дърво е опционално.

А по какви критерии можем да изберем интериорната си врата?

Монтажът започва със сглобяване на основната част от касата, като това може да стане посредством винтове или стягащи скоби от външната страна, които се поставят в определените за това жлебове.

За допълнително подсилване може краищата на летвите да бъдат намазани с лепило за дърво, преди да бъдат механично прикрепени една към друга.

Така подготвената рамка за врата се центрира в средата на светлия отвор и се фиксира с помощта на дървени парчета, пъхнати между нея и зида. При необходимост страничните летви могат да се скъсят, за да се намали височината.

Важно е да се следи рамката да бъде права от всички страни, защото дори малко изкривяване ще доведе до измятане на крилото и недобра функционалност.

Следващата стъпка е монтиране на крилото, като върху него се поставят две или три панти – на 15см. от краищата и евентуално една в средата.

След това крилото се наставя във вече поставената рамка и се отбелязват местата на пантите. Важно е да се предвиди луфт от няколко милиметра между горната част на касата и крилото на вратата, за да няма механично търкане при отваряне и затваряне.

На ред идват бравата и дръжките на вратата, като се оразмерява и се поставя насрещника върху касата, пробиват се отвори за двата езика и задължително се проверява работата на ключалката.

Плъзгащи вратиВече монтирана и функционираща, вратата трябва да се уплътни с полиуретанова пяна, като в отвора й се поставят разпъвачи, предпазващи рамката от деформиране.

Не е задължително пяната да стегне напълно, преди да се премине към финалния етап, но е добре да се изчака 15-ина минути, за да достигне тя максималния си обем и при необходимост да бъде премахнат излишъка.

Процесът завършва с поставяне на декоративните первази от двете страни на вратата, като трябва горните им краища да бъдат изрязани и напаснати под ъгъл от 45° за максимална естетичност.

С помощта на гумен чук или друго подходящо средство върху первазите се оказва умерен натиск, за да потъне вътрешната им част в предвидения за това улей върху рамката, така че да се фиксират здраво на мястото си. Ако е наложително, могат да бъдат намазани и с малко лепило за дърво, което да заздрави снадките.

Много малко се говори за френските врати. Какво представляват, как функционират, къде се използват...вижте…

Въпреки че повечето производители прилагат подробни инструкции за монтаж, поставянето на интериорни врати не винаги е лесно, поради което се препоръчва това да се извършва от специалист.

В противен случай е възможно гаранцията на вратата да бъде отхвърлена заради неправилни действия по време на монтаж.