Монтиране на нова входна врата? Прочетете това преди да започнете.

Вашата входна врата е като визитна картичка на Вашия дом. Това е едно от първите впечатления от дома и трябва да бъде отражение на стила му, както и на личния ви вкус, като същевременно осигурява защита. Но имате някои необходими умения и правила, които трябва да имате предвид при монтажа на външната врата.

За стабилните входни врати – полезно и интересно – терминологията при вратите.

Като за начало, ще трябва да се знаете размера на отвора на външна, а това можете да разберете със точни измервания.

Предварително окачени врати

Повечето нови домове разполагат с външни отвори за врати в стандартни размери, които са готови за монтаж, без изменения. Предварително окачени врати обикновено са на разположение в 203,  213 или 244 см височина и в ширина започваща от 46 до 92 см. Окачените врати пристигат рамка и панти, закачени на място.

Можете да закупите или поръчате такива врати в магазините за ремонтни материали или магазини за обков от най-различни материали, включително и фибростъкло, дърво и метал.

Крило за врата

Ако отворът за вратата ви е с необичаен размер или трябва да направите врата по поръчка, може да се наложи да си купите крило – също на разположение в магазините. Ще трябва да я закачите в рамката с панти, за да бъде тя напълно функционална. Изрязването на крилото и поставянето на стълбовете и пантите изисква няколко допълнителни стъпки и ако не сте запознати с използването на необходимите инструменти, за да отрежете вратата или да я закачите, ще трябва да потърсите помощта на специалист. При рязане или оразмеряване на вратата, вие трябва да бъдете точни в измерванията, за да може вратата да се побере точно в рамката, но също така да предложи пълна защита на дома, да не допуска изтичане на  топлина или хлад от и към вътрешността на дома, което може да доведе до по-високи разходи за енергия.

Има няколко фактора, върху които ще трябва да помислите преди да монтирате нова входна врата. Така например, единият е нивото на пода. Ще трябва нивото на пода си пасне с врата, ако не са в съответствие, ще трябва да се компенсирате това – често се прави с рендосване или изрязване на вратата или добавяне на шайби. Същото важи и за дълбочината на вратата. Както беше отбелязано по-горе, следва да се побере точно в отвора – не само на ширина и височина, но и на дълбочина.

Ако сте сигурни, че ще се справите с този процес, описан по-горе и имате необходимите инструменти под ръка, тогава вие сте напълно готови да монтирате или подмените външната си врата. Ако имате въпроси или не знаете как да постъпите, значи се нуждаете от специална помощ и ще трябва да извикате специалист за монтажа.