Покупка на нова врата или реставрация на старата?

Когато се прави основен ремонт в едно жилище, всеки се чуди какво да прави с вратите. Кое е по-добре – да се реставрират или да се сменят с нови?

Еволюция на вратите през времето
Еволюция на вратите през времето

Какво представлява реставрацията на врата? Тя може да бъде направена по различен начин – да се облепи с фолио, да се премахне старото покритие, да се постави ново и т.н.

Вижте интериорните врати със съвременен и красив дизайн.

Зависи от какъв материал е изработена вратата, какъв е нейния модел и какъв резултат се цели да се постигне. Обикновено старите врати са изработени от МДФ плоскости, които са с боядисана повърхност.

С времето те се изкривяват и губят качествата си. Тяхното възстановяване е невъзможно, защото дори да се подобрят външно, изкривяването няма как да се оправи. В къщите вратите обикновено са от масив. Те са много здрави и солидни и при тях може да се постигнат по-добри резултати. Въпреки това, трябва да се вложат много средства и труд, за да се постигне добър резултат.

Новите интериорни врати са стилни и качествени. Подходящи са за всички помещения, а цената им не е висока, като се има предвид, че те са една дълготрайна инвестиция. Тези врати са много по-красиви от старите, по-издръжливи и по-функционални. Не се видоизменят с времето, а външните им покрития са съвременни и качествени. Те са издръжливи на външните въздействия и могат да останат непроменени години наред.

Реставрацията е само временно решение и в крайна сметка рано или късно вратите трябва да се подменят с нови.

В повечето от случаите, усилията не си заслужават и е много по-добре да се закупят нови врати. Възстановяването на старите си заслужава само когато се цели запазване на автентичност, особено ако мястото е свързано с определени емоции и спомени. Сантименталните чувства могат да ни накарат да запазим всичко такова, каквото е било навремето. Ако обаче не става въпрос за нещо такова – новото е много по-добро.